Cultuursensitieve zwangerschapskoffer

Cultuursensitieve zwangerschapskoffer

Kwetsbare zwangere vrouwen met een migratieachtergrond lopen verhoogd risico op perinatale morbiditeit en mortaliteit. Ze hebben een verhoogde kans op ongunstige zwangerschapsuitkomsten en gezondheidsrisico’s, en vinden zelden zelf hun weg in de gezondheidszorg. Minder adequate pre- en postnatale zorg, onwetendheid, taalbarrières en een lage socio-economisch status spelen hen parten. Dat bevestigen zowel talrijke studies als praktijkervaringen van onze partners.

Deze vrouwen hebben nood aan duidelijke informatie die aansluit bij hun leefwereld en waarbij taal geen barrière vormt.
Met de ‘Cultuursensitieve Zwangerschapskoffer’ willen we hierop een antwoord bieden. Het doel van de koffer is de levenskwaliteit en gezondheidsvaardigheden tijdens de zwangerschap verbeteren en kwetsbare doelgroepen empoweren.

Wat?

De Cultuursensitieve zwangerschapschapskoffer zit vol met cultuursensitieve illustraties die de zwangerschap en bevalling volledig in beeld brengen.
De materialen
zoals de foetusmodellen, het glucosedrankje en het bekkenmodel maken de materie letterlijk tastbaar. Het bijhorende draaiboek zet je goed op weg om een geslaagde prenatale (groeps)sessie te organiseren.

De koffer is de ideale tool om met diverse groepen informatie over te brengen en uit te wisselen rond de hele zwangerschap, gaande van de zwangerschapstest tot de eerste dagen na de bevalling. Gezondheidsthema’s zoals voeding, fysieke ongemakken, medische opvolging tijdens de zwangerschap en een goede voorbereiding op de bevalling worden in beeld uitgelegd. Maar ook mentaal welbevinden en persoonlijke beleving komen uitgebreid aan bod!

Zegt een training om zelf met koffer aan de slag te gaan je wel wat? Lees dan zeker verder tot onderaan deze pagina.

Zwangerschapskoffers

 

Voor wie?

Deze koffer is geschikt voor iedereen die beroepshalve in contact komt met (kwetsbare) zwangeren of personen met een kinderwens: artsen, (studenten) vroedvrouwen, verpleegsters, hulpverleners, zorgverleners, vrouwenorganisaties, scholen, asielcentra, wijkgezondheidscentra…

Hoezo cultuursensitief?

  • Handvaten en ondersteuning om op gepaste wijze te kunnen antwoorden op vragen van deelnemers uit verschillende culturen
  • Aangepaste tekeningen waarin diverse doelgroepen zich weerspiegeld zien
  • Duidelijk, visueel taalondersteunend didactisch materiaal
  • Laagdrempelige, subtiel taboedoorbrekende illustraties om in gesprek te gaan
  • Extra aandacht voor cultuurgerelateerde topics zoals vrouwelijke genitale verminking en zwangerschap, ramadan/vasten tijdens de zwangerschap, vitamine D tekort….

De koffer kopen of huren

De Cultuursensitieve Zwangerschapskoffer is te koop voor 350 euro.
Indien de prijs een onoverkomelijke drempel vormt voor jouw organisatie, neem dan contact met ons op.

De Cultuursensitieve Zwangerschapskoffer is te huur aan 5 euro per 2 weken voor studenten en 10 euro per twee weken voor professionals.
We vragen hierbij een waarborg die je terugkrijgt van zodra de voorlichtingskoffer in goede staat aan ons wordt terugbezorgd.

Wens je de koffer te kopen of huren of heb je graag meer informatie? Stuur ons een berichtje!

platen koffer

 

Vormingen

Vanuit het Expertisecentrum Volle Maan geven we vormingen aan (kwetsbare) ouders en bieden we train-de-trainer sessies aan waarin professionals leren om zelf met de Cultuursensitieve zwangerschapskoffer aan de slag te gaan.

  • De eerste groepsvorming met (kwetsbare) ouders gaat door in Molenbeek. Meer info vind je op onze facebook pagina.
  • Het allereerste train-de-trainer event voor professionals zal plaatsvinden op maandag 29 november 2021 van 14u tot 16u(30), live bij ons in Brussel!

Wil je een workshop organiseren of wens je deel te nemen aan de train-de-trainer sessie? Laat het ons zeker weten!

logo fonds

 

Met dank aan Fonds Dr. Daniël De Koninck en Koning Boudewijnstichting die dit project mogelijk maakten.

Bijzondere dank ook aan Kind & Gezin, le coeur à marée basse, GAMS, BBRU, ECK De Kraamvogel, Samen voor Respectvolle geboorte, eerstelijnsvroedvrouwen en alle andere partners die de Cultuursensitieve zwangerschapskoffer rechtstreeks of onrechtstreeks mee hebben vormgegeven!