Volle Maan

Expertisecentrum kraamzorg

Kraamzorg

Kraamzorg bestaat uit medische en niet-medische zorgverlening voor en na de geboorte. Elk (toekomstig) gezin kan kraamzorg aanvragen. Na de bevalling is het fijn dat je als kersverse ouders in alle rust kan genieten van de baby en de kraamperiode. Je kan kraamhulp krijgen tijdens de zwangerschap, na een thuisbevalling en na een kort, normaal of verlengd verblijf in het ziekenhuis.

Medische kraamzorg

De medische zorgverlening en begeleiding wordt verleend door de vroedvrouw. Ze neemt de medische nazorg van mama en baby op zich, zoals de opvolging van het gewicht, de  hielprik, de controle van de baarmoeder, wondverzorging na keizersnede , begeleiding van borstvoeding. Moeder worden is een belangrijke mijlpaal in je leven en de vroedvrouw kan een hart onder de riem zijn tijdens deze belangrijke periode. De vroedvrouw kan je verder helpen bij vragen over combineren van werk en borstvoeding, het overschakelen naar vaste voeding, kolven, rust- en regelmaat bij je baby.

De frequentie van de huisbezoeken is afhankelijk van de noden van het kindje en het gezin. Over het algemeen worden moeder en baby tot 5 dagen na de bevalling dagelijks opgevolgd, nadien worden de bezoeken in overleg gepland. Vroedvrouwen kunnen langskomen tot een jaar na de geboorte. De prijs van de bezoeken is het wettelijk vastgelegd tarief en hiervoor geldt een tussenkomst van het RIZIV. Er kunnen wel verplaatsingskosten gevraagd worden. Sommige hospitalisatieverzekeringen betalen deze bijdragen terug.

Meer info over de betaling van de vroedvrouw vind je op de website van de VBOV

In veel ziekenhuizen is (zal) het verblijf op de materniteit ingekort (worden) en dan is het zeker aangeraden postnataal kraamzorg te regelen. Best wordt er reeds tijdens de zesde maand van de zwangerschap een vroedvrouw gecontacteerd. Het kan natuurlijk ook zijn dat je er voor kiest dat een vroedvrouw je zwangerschapsopvolging doet, dan zal de medische kraamzorg in vele gevallen ook door haar worden verleend.

Zoek je een vroedvrouw in je buurt? Ga dan naar onze pagina “vroedvrouw zoeken”

Niet – medische kraamzorg

Tijdens de zwangerschap: bij gecompliceerde of risicozwangerschappen kan hulp aan huis aangeboden worden door de kraamverzorgende. Hij/zij zorgt er voor dat het huishouden blijft draaien als je moet rusten.

Na de bevalling: bij thuiskomst na een bevalling in het ziekenhuis of na een thuisbevalling moet er veel gebeuren. Je wondertje is nog maar pas op de wereld, maar vergt reeds veel energie van de ouders. Het is nog wat zoeken naar een goed voedingspatroon, er komt veel bezoek over de vloer en dan is er nog het huishouden. Ondersteuning van het dagelijkse huishouden is geen overbodige luxe als je een pasgeboren baby in huis hebt.

Kraamverzorgsters zorgen voor die ondersteuning. Ze kunnen boodschappen doen, koken, de andere kinderen verzorgen en/of naar school brengen, opruimen, de was opplooien… Ze zijn opgeleid om je baby te verzorgen (badje geven, luier verversen), bieden ondersteuning bij de borstvoeding en signaleren problemen aan de vroedvrouw, in overleg met het gezin.

Kortom, zij zijn het extra paar handen dat je goed kan gebruiken in deze turbulente periode.

Kraamverzorgenden komen naar gelang de nood van het gezin verschillende keren per week gedurende een afgesproken aantal uren. Meer info krijg je via de dienst voor kraamzorg.

Kraamzorg wordt berekend volgens het inkomen van het gezin en wordt deels terugbetaald door je mutualiteit. Voor meer info neem je best contact op met een dienst kraamzorg in je buurt.

Voor kraamzorg in Brussel kan je terecht bij:

Familiehulp
Zorgregio Brussel-Halle-Vilvoorde
Koningsstraat 306
1210 Brussel
02 543 79 14
brussel@familiehulp.be
www.familiehulp.be

I-mens
p/a Vrijheidslaan 34
1081 Koekelberg
078 15 25 35
www.i-mens.be/

Voor kraamzorg in de randgemeenten van Brussel, kan je ons ook contacteren voor de gegevens van andere organisaties.