Volle Maan

Expertisecentrum kraamzorg

Boekrecensies

Kinderen krijgen

9789057124495_S

Schoolboek voor aanstaande ouders

Het boek Kinderen krijgen komt voort uit een Australisch programma voor het bevorderen van het emotioneel welzijn van ouders en jonge kinderen. Het resultaat is een praktisch invulboek dat je als nakende mama of papa voorbereidt op de vloedgolf van vers ouderschap.

De tekstjes en oefeningen geven je de gelegenheid na te denken over aspecten waar je op je zwangere wolk misschien nog niet had bij stilgestaan. Zoals wat zo’n gezinsuitbreiding kan doen met jullie als koppel, hoe je lichaam als vrouw verandert en hoe babyzorg absoluut niet evident is.

Doeboek

Dit is geen leesboek, maar een doeboek. Het nodigt je uit neer te schrijven wat je verwachtingen of angsten zijn en schotelt juist of fout-vragen voor omtrent opvoeddilemma’s.

Waarschijnlijk is deze methode niet geschikt voor iedereen. Sommigen zullen er misschien net meer stress door ervaren (pfieuw, al die uitdagingen die ons te wachten staan!?) en anderen kunnen zich ergeren aan de soms schoolse stijl. Maar, voor iedereen zit iets waardevols in dit boek.

Wat wij er uit meepikken is hoe belangrijk het is om op voorhand eens na te denken over wie je vangnet is wanneer het moeilijk wordt, hoe je automatisch zaken van je eigen ouders overneemt (en of je dat wel wilt) en het fundamentele belang van zelfzorg. Na dit boek ben je zeker wat meer klaar voor het echte werk, maar écht voorbereid op wat volgt ben je natuurlijk nooit …

(Helena Grootaers)

ISBN 978 90 5712 449 5

auteur Jeannette Milgrom, Jennifer Ericksen, Bronwyn Leigh e.a.

€ 19,95

Uitgeverij Nieuwezijds

Verdeeld door EPO

Wil je dit boek graag ontlenen? Kom eens langs (bel of mail even voor een afspraak) en kijk ook eens naar de andere boeken in onze bibliotheek!

 

Laat je kind maar huilen!

de taal van huilen_2

De specialiteit van Aletha Solter is een voor alle ouders bekend fenomeen: huilen. Na decennia ervaring en heel wat onderzoek is ze radicaal tegen de klassieke raad, die nog steeds vaak gegeven wordt, om geen aandacht te schenken aan gehuil en dat kinderen zo met deze gewoonte zullen breken. Aan de andere kant is ze ook geen fan van de terug-naar-de-natuur-stroming die ouders aanbeveelt op elke kik van de baby verzorgend of kalmerend te reageren, bijvoorbeeld door telkens meteen de borst te geven.

Waar ligt dan de gulden middenweg?

Liefdevol

De taal van huilen haalt verschillende onderzoeken aan die erop wijzen dat huilen een heilzaam fysiologisch proces is, dat helpt de gevolgen van stress te verwerken. Kinderen ervaren ook stress, en eens lekker wenen heeft een opluchtend effect. Let op, er wordt hier geen reclame gemaakt een baby urenlang in zijn eentje te laten huilen. Het gaat om uithuilen in de armen van mama of papa, het gaat om de ruimte geven ook deze emoties te uiten in een begrijpende en liefdevolle context.

Voor mensen die bewust anders willen omgaan met de emoties van hun kinderen is dit boek een absolute aanrader, maar weet dat Solter haar raad niet de eenvoudigste is om op te volgen. Het vraagt tijd en mentale energie een kind die regelmatige ondersteunde huilmomenten te geven. In een druk leven met werk, school, huishouden en je eigen emoties is het niet steeds gemakkelijk hier de nodige ruimte voor te creëren. Maar we geloven dat er bewuster mee om gaan (misschien door zelf af en toe weldadig te huilen?), al heel wat effect zullen hebben.

(Helena Grootaers)

ISBN 978 90 602 0786 4

Aletha J. Solter

€ 19

Uitgeverij De Toorts

Verdeeld door EPO

Wil je dit boek graag ontlenen? Kom eens langs (bel of mail even voor een afspraak) en kijk ook eens naar de andere boeken in onze bibliotheek!

Aandacht voor moederrouw

mijn baby lacht

Lieve Van Weddingen vertrok voor dit boek vanuit haar ervaring als moeder die het moeilijk had na de geboorte van haar eerste kind en als therapeute gespecialiseerd in het begeleiden van prille mama’s. In haar ervaring gaat die lastige beginperiode (het ‘kraammoeras’ zoals ze het zo poëtisch verwoordt) meestal niet om een postnatale depressie, maar om moederrouw. Een overgangsfase dat gepaard gaat met onder andere een grote onzekerheid, perfectionisme en schuld.

Haar eerlijke perspectieven zoals ‘de bevalling en die eerste dagen daarna voelen aan alsof je door een vrachtwagen bent overreden’; ‘borstvoeding gaat niet altijd vanzelf’; ‘er is die lawine van vragen en onzekerheden, “Wanneer kan ik me douchen?” “Mag ik hem laten huilen?” en vooral “Doe ik het goed?”’ leveren een o zo noodzakelijk boek op. Het is het boek dat we hadden willen lezen vòòr de bevalling, want dat had veel schuldgevoelens en eenzaamheid kunnen vermijden. Van Weddingen haar woorden en de vele getuigenissen van jonge moeders benadrukken het keer op keer: je bent niet alleen.

Vrij voelen

Waar we niet zo fan van zijn is dat de auteur er niet in slaagt bij elk hoofdstuk alle mama’s mee te hebben. Wanneer ze een zin begint met ‘Feministen zullen me niet graag horen, maar…’ betekent dat je niet langer voor iedereen aan het schrijven bent. Dit boek zou een haven kunnen zijn voor alle ouders, feministen incluis.

Ook wanneer ze een ongenuanceerd onderscheid maakt tussen mama’s die ‘tijd doorbrengen met hun kindje’ en zij die kiezen ‘carrière te maken’ kan dit tegen de borst stoten. Alsof het het één of het ander is? Dat is erg kort door de bocht en een belediging voor al die werkende ouders die ook tijd doorbrengen met hun kindje.

Eigenlijk kan ze op zulke momenten beter naar zichzelf luisteren wanneer ze mama’s oproept “te voelen wat voor haar kind en voor zichzelf het beste past en dat je je dan pas vrij kan voelen als vrouw en als moeder”. Want daar heeft ze helemaal gelijk!

(Helena Grootaers)

ISBN 978 90 223 2912 2

Lieve Van Weddingen

€ 17,99

Uitgeverij Manteau

Wil je dit boek graag ontlenen? Kom eens langs (bel of mail even voor een afspraak) en kijk ook eens naar de andere boeken in onze bibliotheek!

 

Slimme ouders nemen alles met een korreltje zout

zoete kinderen cover

 

In Zoete kinderen eten geen suiker maakt wiskundige en moeder Ionica Smeets op kordate en humoristische wijze korte metten met enkele hardnekkige opvoedmythes.

Zo doorprikt ze onder andere dat elke vorm van stress schadelijk is voor je ongeboren baby (nee hoor, enkel echt extreme stress), dat je peuter niet veilig is in de opvang (er is net meer kans op een ongelukje thuis) en dat kinderen druk worden van het eten van suiker (nooit bevestigd door studies).

Haar heldere uiteenzettingen worden nooit te wetenschappelijk en je zou zelfs soms wat extra informatie en diepgang kunnen missen. Maar haar luchtige stijl en aanpak passen perfect bij het format van korte columns, waarvan je er zo nu en dan eentje kan lezen (hoewel wij het bijna in één ruk deden). Het levert een gezellig feelgoodboek op voor jonge ouders die door het bos de bomen even niet meer zien.

Onnodige stress

De overkoepelde boodschap: laat je niet gek maken wanneer het gaat om hoe je kind op te voeden. Google, de buren en familie bieden een heleboel tegenstrijdig en zogenaamd goedbedoeld advies, maar hou steeds in het achterhoofd de vraag: is dit wel wetenschappelijk onderbouwd? En bij veel van deze raadgevingen is dat dus niet het geval en gaat het om volkswijsheden of persoonlijke meningen.

En wat leveren ons al die adviezen eigenlijk op? Niet veel. Buiten een hoop onnodige stress en schuldgevoelens. Het devies van Smeets: “Doe waar jij je goed bij voelt”.

En deze raad nemen we wel graag ter harte.

Nog iets dat we met veel plezier meenemen uit het boek: laat kinderen zo vroeg mogelijk wennen aan getallen. Niet alleen levert dit cijferwijze kinderen op, maar ook zullen ze minder snel ten prooi vallen aan foute informatie. Zoals wij met al die opvoedfabeltjes dus.

Helena Grootaers

Helena is een gepassioneerde lezer en schrijver en ook mama van een actieve peuter. Ze woont met haar gezinnetje in Haïti: “Een avontuur dat soms moeilijk is, maar ook boeiend en magisch. Net zoals mama zijn!”

ISBN 978 90 5712 467 9

Ionca Smeets

€ 17,95

Uitgeverij Nieuwezijds

Verdeeld door EPO

Wil je dit boek graag ontlenen? Kom eens langs (bel of mail even voor een afspraak) en kijk ook eens naar de andere boeken in onze bibliotheek!