Volle Maan

Expertisecentrum kraamzorg

Nieuwtjes

[http://expertisecentrum-vollemaan.be/?nieuwtjes=1778]

 

Boekrecensie: De taal van huilen – Aletha J. Solter

de taal van huilen_2

Laat je kind maar huilen!

De specialiteit van Aletha Solter is een voor alle ouders bekend fenomeen: huilen. Na decennia ervaring en heel wat onderzoek is ze radicaal tegen de klassieke raad, die nog steeds vaak gegeven wordt, om geen aandacht te schenken aan gehuil en dat kinderen zo met deze gewoonte zullen breken. Aan de andere kant is ze ook geen fan van de terug-naar-de-natuur-stroming die ouders aanbeveelt op elke kik van de baby verzorgend of kalmerend te reageren, bijvoorbeeld door telkens meteen de borst te geven.

Waar ligt dan de gulden middenweg?

Liefdevol

De taal van huilen haalt verschillende onderzoeken aan die erop wijzen dat huilen een heilzaam fysiologisch proces is, dat helpt de gevolgen van stress te verwerken. Kinderen ervaren ook stress, en eens lekker wenen heeft een opluchtend effect. Let op, er wordt hier geen reclame gemaakt een baby urenlang in zijn eentje te laten huilen. Het gaat om uithuilen in de armen van mama of papa, het gaat om de ruimte geven ook deze emoties te uiten in een begrijpende en liefdevolle context.

Voor mensen die bewust anders willen omgaan met de emoties van hun kinderen is dit boek een absolute aanrader, maar weet dat Solter haar raad niet de eenvoudigste is om op te volgen. Het vraagt tijd en mentale energie een kind die regelmatige ondersteunde huilmomenten te geven. In een druk leven met werk, school, huishouden en je eigen emoties is het niet steeds gemakkelijk hier de nodige ruimte voor te creëren. Maar we geloven dat er bewuster mee om gaan (misschien door zelf af en toe weldadig te huilen?), al heel wat effect zullen hebben.

(Helena Grootaers)

ISBN 978 90 602 0786 4

Aletha J. Solter

€ 19

Uitgeverij De Toorts

Verdeelt door EPO