Volle Maan

Expertisecentrum kraamzorg

Boekrecensie: Zoete kinderen eten geen suiker

zoete kinderen cover

Slimme ouders nemen alles met een korreltje zout

In Zoete kinderen eten geen suiker maakt wiskundige en moeder Ionica Smeets op kordate en humoristische wijze korte metten met enkele hardnekkige opvoedmythes.

Zo doorprikt ze onder andere dat elke vorm van stress schadelijk is voor je ongeboren baby (nee hoor, enkel echt extreme stress), dat je peuter niet veilig is in de opvang (er is net meer kans op een ongelukje thuis) en dat kinderen druk worden van het eten van suiker (nooit bevestigd door studies).

Haar heldere uiteenzettingen worden nooit te wetenschappelijk en je zou zelfs soms wat extra informatie en diepgang kunnen missen. Maar haar luchtige stijl en aanpak passen perfect bij het format van korte columns, waarvan je er zo nu en dan eentje kan lezen (hoewel wij het bijna in één ruk deden). Het levert een gezellig feelgoodboek op voor jonge ouders die door het bos de bomen even niet meer zien.

Onnodige stress

De overkoepelde boodschap: laat je niet gek maken wanneer het gaat om hoe je kind op te voeden. Google, de buren en familie bieden een heleboel tegenstrijdig en zogenaamd goedbedoeld advies, maar hou steeds in het achterhoofd de vraag: is dit wel wetenschappelijk onderbouwd? En bij veel van deze raadgevingen is dat dus niet het geval en gaat het om volkswijsheden of persoonlijke meningen.

En wat leveren ons al die adviezen eigenlijk op? Niet veel. Buiten een hoop onnodige stress en schuldgevoelens. Het devies van Smeets: “Doe waar jij je goed bij voelt”.

En deze raad nemen we wel graag ter harte.

Nog iets dat we met veel plezier meenemen uit het boek: laat kinderen zo vroeg mogelijk wennen aan getallen. Niet alleen levert dit cijferwijze kinderen op, maar ook zullen ze minder snel ten prooi vallen aan foute informatie. Zoals wij met al die opvoedfabeltjes dus.

Helena Grootaers

Helena is een gepassioneerde lezer en schrijver en ook mama van een actieve peuter. Ze woont met haar gezinnetje in Haïti: “Een avontuur dat soms moeilijk is, maar ook boeiend en magisch. Net zoals mama zijn!”

ISBN 978 90 5712 467 9

Ionca Smeets

€ 17,95

Uitgeverij Nieuwezijds

Verdeeld door EPO

Wil je dit boek graag ontlenen? Kom eens langs (bel of mail even voor een afspraak) en kijk ook eens naar de andere boeken in onze bibliotheek!